Hälsosam eller ohälsosam?

Som alltid när man arbetar jobbar med friskvård så kommer det här med hälsosam eller ohälsosam träning och kost på tapeten. Jag tycker att man måste göra skillnad på elittränande/tävlande och vardagsmotionärer när man talar om det här. 
Elititdrott och tävlande i kroppsbyggning/fitness och dylikt har sällan eller aldrig med hälsa att göra. När det gäller elitidrottare så tränar de för att bli bra på sin specifika idrott vilket gör att exempelvis fäktare och boxare blir väldigt duktig på ena sidan i stället för att bli lika tränade på båda kroppshalvorna som man strävar till som motionär. När du ska tävla i fitness så ska du bli så symetriskt tränad som möjligt och för att domarna ska kunna bedöma det hela så bantas kroppsfettet ner till näst intill obefintligt vilket absolut inte får kroppen att må bra. Vad man ska veta är att det här är en tillfällig toppform, de vet exakt när de ska nå sin form för att vara bäst på just det de ska vara bäst på vid exakt rätt tillfälle. De flesta ser alltså inte ut så året runt! 
Vardagsmotionärer å andra sidan tränar för att må bättre, en del behöver gå ner i vikt en del behöver gå upp. En del vill springa ett enklare lopp och andra vill träna  för att de har ont i ryggen eller har ett ensidigt arbete. Här finns ofta en gråzon av människor som vantrivs i sina egna kroppar och som tror att en "snygg" kropp ska råda bot på allt. Vad man inte förstår är att mycket sitter i huvudet och att du som vardags motionär inte ska äta eller träna som en elitidrottare. Det finns en vanföreställning om att så fort du sätter en fot i gymmet så ska du börja med PWO´s och proteinpulver. Du ska ut och powerwalka varje morgon kl 4.30 med endast en kopp kaffe i magen för att optimera fettförbränningen om du tror på det du läser eller ser på Instagram. Vad vill jag då ha sagt med det här? Jo, det är allt som oftast din egen inställning till träningen och kosten som är avgörande för din hälsa. Om du mår bra (inte bara har ett yttre som får dig att skapa en illusion av det) så är du på rätt spår. Om du känner att det inte finns en ångest och massa krav utan att du faktiskt njuter av din resa så är du på rätt väg. 

För mig så är glädjen i träningen superviktig, att tycka det man gör är roligt ger i sig ökad hälsa och välmående. 
Våga se till dig själv och döm inte ut andra för hur de tränar eller hur de ser ut, de kanske mår bättre än du själv. Vill du ha hjälp på vägen att se till att du faktiskt fortsätter din resa på ett hälsosamt liv så kan du alltid ta hjälp av en personlig tränare eller coach. Vi finns lite överallt och många av oss har faktiskt en sund inställning till träning och kost.

Kommentarer

Populära inlägg