Benhinneinflammation

När vår och sommar kommer med soliga dagar och barmark så lockar det många att börja löpträna och promenera. Det är i och för sig väldigt härligt men med detta så får många också problem med benhinneinflammation (medialt tibiasyndrom) vilket jag tänkte skriva lite om idag.

Vad är benhinneinflammation?
Vanligtvis så uppstår problemen när man ökar träningsmängden fort, byter skor eller ändrar underlag mot vad man är van vid. Du märker det genom att det smärtar på insida skenben, ofta 10-15 cm ovanför fotknölen. Om det är en inflammation så är det berörelseömt och rodnar vid den inre kanten av skenbenet, det vill säga den sidan som är lite vassare. Det diskuteras om det är en inflammation, början till stressfraktur eller om det är repetetivt dragning i muskelfäste som orsakar smärtan.
Känner du i stället smärta på utsida skenben, men då är det mer ett muskulärt problem och tyder på överansträngning. Oavsett vilken av smärtorna du har så är de plågsamma och irriterande, att behandla den akuta smärtan är viktigt, men att hitta orsaken till att smärtan uppstod är minst lika, om inte ännu viktigare för att förhindra att det återkommer.

Vad gör jag för att bli av med smärtan vid benhinneinflammation?
Vid benhinneinflammation så behöver du vila från den aktivitet som ger dig besvären under en tid.
Jag skulle också rekommendera dig att stretcha/massera/foamrolla vadmuskulaturen för att minska belastningen på skenbensmuskulaturen. Det kan också ha en positiv effekt att behandla fotsulan.

Men för att den inte ska komma tillbaka behöver du redan i detta skede ta reda på vad som är möjliga orsaker till att problemen uppstod till en början. Du kan börja med att titta på yttre faktorer som kan vara möjliga bovar:
-Byte av skor eller underlag?
-Förändring av intensitet eller träningsmängd?
-Dålig löpteknik eller fel skor?

Utöver det här är det dags att kika på orsaker i den egna kroppen vilken är den bit jag personligen anser att många lägger ner för lite tid på.
För att ett löpsteg ska fungera behöver inte bara utrustning och omgivning vara bra, rörelsemönstret måste även det vara optimerat. Jag brukar titta på följande i inledande skede:
-Fotens pronations-/supinationsförmåga
-Stortåleden
-Vristens rörlighet
-Om skenben/vadben kan röra sig i rotationsplanet
-Höftens extension/inåtrotation/utåtrotation/lateralflexion

Jag vet att det låter tråkigt och jobbigt, men faktum är att utan fungerande delar så kommer vi inte kunna ha en optimal och elastisk fotisättning då vi behöver ha en fungerande rotationskraft för att möta jordens dragningskraft och få det optimala löpsteget. Har du återkommande besvär så skulle jag rekommendera dig att ta hjälp av någon som har erfarenhet av att arbeta med detta. Det kan vara sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer, personliga tränare eller någon annan. Det finns oerhört många kunniga inom alla dessa områden, så välj någon du litar på eller som du blir rekommenderad till.

Vad gör jag för att bli av med smärtan vid överansträngning?
Egentligen samma som vid benhinneinflammation, men här kan du arbeta mer på att behandla muskulaturen på utsidan av skenbenet som smärtlindring. Det är dock minst lika viktigt att analysera rörelsemönster även här, framförallt om det är ett återkommande problem.

Kroppen är en fantastisk mekanism som när den fungerar som den ska och som vid minsta rörelse ger en kedjereaktion i kroppen. Problemet är att den ofta inte fungerar som den ska pga tidigare skador, inaktivitet eller oregelbunden aktivitet, ensidigt tränande mm. Har du provat att förändra alla yttre faktorer så behöver du se till de som finns i kroppen.
Lägg gärna till några minuters fotstyrka varannan/var tredje dag i förebyggande syfte. Arbeta på pronation och supination så att foten lär sig hantera dem. Har du uppbyggda skor så blir foten lätt lat och tycker det är rätt skönt att vila och då den inte får arbeta i löpningen så behöver vi göra det vid sidan av.

Var detta till hjälp? Har du fler frågor? Skriv gärna en kommentar i inlägget eller hör av dig!
Lycka till!
//Anna



















Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg