Bra hållning?

När det kommer till diskussionen om bra hållning så hör man ofta att magen ska dras in, bröstet ut och axlarna bak. Man pratar om att framåtroterade axlar och svag core är den stora boven som orsakar den bristande hållningen och att den neutrala ryggraden är det absolut bästa och minst belastande.

Jag skulle gärna slå hål lite grand på den där myten, för jag håller inte alltid med. Det är klart att i vissa fall så kan dessa anledningar vara orsaken, men liksom alla människor är och ser olika ut så är också våra skelett stöpta i olika former och våra liv som formar våra kroppar har förhoppningsvis olika variationer. Att slentrianmässigt skylla på den svaga bålmuskulaturen tycker jag är lite ogenomtänkt då vi som tränare inte på något sätt kan mäta den styrkan och att det finns många andra anledningar till att våra kroppar inte fungerar optimalt. Vi måste se till helheten hos varje enskild individ och arbeta med kroppen som en enhet där alla delar hänger ihop. Bålen kan inte själv bära upp en kropp så om du gör analysen där du gissar att svag core är orsaken så behöver du titta på varför den i så fall skulle vara svag.

Stela höfter gör att du inte kan få fullt sträck på bålmuskulaturen vilket gör att den blir oelastisk. Inte svag - bara ger den ett mindre rörelseomfång vilket kan leda oss till att tro att den är svag. Börjar vi då röra på höfterna i alla plan så kommer bålen få större möjligheter att göra det den är till för.
Stel bröstrygg har lite samma effekt på bålmuskulaturen, om vi inte kan rotera, lateralflektera, extendera eller flektera i bröstryggen så kommer vi inte att använda oss av den på ett bästa sätt.
Att sitta ner låter oss inte använda bäckenbotten då vi inte behöver arbeta mot tyngdlagen så det är absolut en bra tanke att få folk upp på fötter för att arbeta om vi vill få en förändrad kroppshållning på en stillasittande individ. Sitter man ner större delen av sin tid så kommer man också bli orörlig i bålen precis som i tidigare exempel.

Min erfarenhet är alltså att många har bristfällig rörlighet i höfter och bröstrygg vilket kan ligga till grund för en försämrad hållning. Jag väljer då hellre att göra komplexa övningar för att inte arbeta enbart på rörlighet eller styrka, jag väljer hellre att arbeta mot elasticitet vilket egentligen betyder att du har en rörlighet i vävnad som du kan hantera med hjälp av din styrka.
Jag använder mig sällan eller aldrig av statisk planka av just den anledningen att det kan förstärka det man redan har för mycket av. Plankor skapar kontroll i en stillastående position och om jag vill öka rörelseförmågan så är det inte det bästa valet.
Om man i stället tänker sig att försvagad rygg-/axelmuskulatur är orsaken till hållningsproblem så får man såklart tänka på ett annat vis, men tänk dig själv nu att du gör som många rekommenderar. Rulla bak axlarna och för skulderbladen nedåt och ihop. Stanna där och känn efter var ditt huvud är i relation till kroppen. En bit framför va? Är det något du vill arbeta på så är det absolut rätt val, annars kanske du kan tänka dig att i stället gå så att bröstkorgen "leder vägen" och ska komma fram samtidigt som näsan. Dessutom är dina armar bakom kroppen vilket kan resultera till spänningar i nacke och faktiskt rotera fram axlarna i relation till armen. Försök i stället att slappna av i armarna och låt skulderbladen sjunka ner utan att pressa. För mig känns det mer logiskt att i vardagen försöka skapa avspänning än spänning och då är det skönare att släppa ner axlarna bara.

Övningarna intill görs med utfallssteg samtidigt som jag svingar med bollen för att skapa rörelse och i det tvinga kroppen att bromsa med muskulaturen i hela kroppen, inklusive bål. Det i sig kan ge en positiv effekt på din hållning om det är det du vill göra.

Vad tänker du? Kommentera gärna!









Kommentarer

Populära inlägg