Våga ställa krav!

Träningsvärlden är föränderlig och ändå densamma. Vi vet med säkerhet att du behöver en kropp för att träna men sedan går åsikterna isär om hur beroende på bakgrund och utbildning.

Apropå utbildning. Jag har gått många fantastiska utbildningar genom åren och en del mindre fantastiska. En del har haft ett sämre innehåll och en del riktigt bra innehåll. En del har presenterats på ett karismatiskt sätt och en del lite mindre färgstarkt.

Att en person är briljant på att föreläsa med stark personlighet betyder inte att innehållet är bra, precis som att en mindre karismatisk person kan ha oerhört kvalitativa utbildningar. Det finns såklart de som bemästrar båda :).

Det jag tycker är viktigt här det är att du går ett kursmaterial så att du kan kika tillbaka på annat än egna anteckningar. Jag tänker då på utbildningar inte kortare workshops med syfte att inspirera och motivera.

I utbildningsmaterialet tycker jag att du kan ställa krav på källhänvisningar. Ingen utbildar enbart efter eget huvud utan att grunda sin kunskap i något, så det är bra att veta var den kunskapen kommer ifrån. Dessutom ger det dig en fingervisning  om var du kan hitta mer information. Dessutom gör det att du kan ställa frågor i efterhand om du känner att något är oklart.

En annan sak med utbildningar är att det ibland står att du blir certifierad men för att vara en certifierad utbildning  behövs ett godkänt material, ofta också att utbildningen är standardiserad för alla och med tester som visar på din kunskap. En certifierad utbildning är kvalitetsgodkänd medan en utbildning som ger intyg/diplom inte säger någonting om utbildningen. Den kan självklart vara bra ändå men den blir svår att luta sig mot vid exempelvis anställning.

Våga granska dina kommande utbildningar i sömmarna, du lägger många kronor i någon annans ficka så ställ krav på att du får det du betalar för. Jag har inte alltid gjort det, jag har fått mycket kunskap ändå, men det är bra att inte vara blåögd då det finns många som vill tjäna på dig.

Att en utbildning ger intyg/diplom är inte negativt men att utge sig för att vara  certifierad utan att vara det här högst olämpligt tycker jag.

Många följare betyder inte per automatik att det är bra, det kan vara så men det är inte självklart. Så välj med omsorg.

Hitler hade miljoner följare - Jesus bara tolv.




Kommentarer

Populära inlägg