Träning under och efter en graviditet

Jag får ofta frågor om hur man ska träna under och efter en graviditet. Om jag gav ett snabbt svar på den frågan och sa att det fanns ett givet svar på den så skulle jag ljuga. Varje graviditet och varje mamma som bär ett barn är unik och därför finns det inte något rakt-på-svar.
När vi blir större så blir det ofta stelt i nedre delen av ryggen, både på grund av att tyngdpunkten förflyttas och av att vår rörlighet i vardagen blir annorlunda så att lägga in övningar för en hälsosam ryggrad och höft är av största vikt. Det gäller i och för sig varenda människa vare sig man är gravid eller ej.

Därför kan det vara en god idé att redan i början av graviditeten lägga in rotationsövningar och övningar i sidled för höft och bål för att behålla elasticitet och styrka under graviditeten. När tyngdpunkten förflyttas ändras också bäckenets position vilket gör att de allra flesta upplever en stelhet i säte och baksida lår. Även här kommer rotationerna in i träningen då det är en grundläggande rörelse för våra kroppar för att klara av vardagen på bästa möjliga vis. Här nedan kommer tre stycken tips på övningar. Du gör givetvis inte någon av den om det skapar smärta och om du har en diastas så bör du träffa någon som får ge dig övningar efter dina specifika behov.

Prova och se vad du tycker!


Här arbetar jag med motståndsband för att få ut en större extension i främre kedjan (sträckning i höft, mage, bröst, axel mm). Det här är en fantastisk övning då den får in rotation, sidoböj och extension på samma gång. Det är också en bra övning för skulderpartiet som gärna blir trött under graviditet och efteråt.


Så länge magen inte är i vägen så är det här en bra övning för att aktivera sätet och se till arbeta på inåtrotationen i höften.
Du kan givetvis låta bli att använda en boll också, det är själva rörelsen som är viktig.

Under graviditet så blir vi mer instabila då skelettet mjukas upp för att klara av en förlossning. Därför så är det att föredra att arbeta med elasticiteten så att vävnaden kan hantera den nya rörligheten i lederna. Skillnaden mellan elasticitet och rörlighet är att när du är elastisk så har du också styrka att hantera rörligheten. 







Kommentarer

Populära inlägg