Att förflytta berg är en term vi använder när någonting som känns omöjligt ändå går att genomföra. Känslan när man klarat av någonting som är riktigt tufft är nog den häftigaste känslan man kan känna.

En sak som ofta känns som en omöjlig uppgift är när man vill gå ner i vikt. Jag vet att många tycker att man inte ska prata om vikten och jag fattar det, men för många är det en fråga som plågar deras liv och de kan behöva hjälp att ändra fokus så det inte känns så tungt. Jag ska börja med att säga att de flest jag träffar inte har någon stor övervikt. Det handlar ofta om ett par kilo som man vill bli av med för att gamla kläder ska sitta skönt i midjan eller att man inte vill köpa nya kläder för man har så många man vill använda redan. De här kilona känner jag igen, efter cancerbehandlingar och klimakterie så biter sig några obekväma kilon fast och kroppen är svår att känna igen. Så jag fattar att man saknar sin "gamla" kropp ibland.

Det finns mängder av olika metoder att följa för den som vill, och jag vill poängtera att det här är min syn på det hela.

Det första felet som jag upplever att många gör är att de vill ha en diet över en kortare tid för att gå ner snabbt. Man tänker inte livsstil utan tillfällig åtstramning av kosten vilket leder till snabba ned- och uppgångar som är dömda att misslyckas. Det andra felet är att man har en rädsla för kost, att man tror att socker eller mjöl är farligt, att en hamburgare eller pizza förstör allt eller att man aldrig får äta godis eller glass. Ganska vanligt är också att man tror att naturligt är bra, vilket till viss del stämmer, men om man vill ner i vikt bör man också vara medveten om att mycket naturligt också innehåller mycket kalorier. Så vad tycker jag då att man ska göra? Hur ska man komma till rätta med sitt ätstörda beteende? Här kommer några tips att tänka på:

1. Ät tillräckligt! Många kvinnor får riktlinjer att äta 1100-1300 kcal per dag för att gå ner i vikt. Det är klart att du går ner i vikt om du äter så lite, men det är sällan hållbart då det leder till att konstant gå hungrig och när helgen kommer så äter man för mycket och får ångest över det och sedan börjar man om varje måndag och den onda cirkeln är igång. 

2. Det finns inga förbud! Man kan absolut äta hamburgare och pizza, men man behöver inte välja det varje dag. Ät en stor sallad till hamburgaren och ta en halv pizza i stället för en hel med sallad till. Eller varför inte laga en egen pizza med bra grejer på?

3. Fett är inte farligt! Vi behöver fett, men många dieter drar ner på det för att det har ett högt energiinnehåll, men faktum är att vi ofta behöver komma upp i kalorimängd. Fett är också bra för att  tillsammans med proteiner så håller det oss mätta lite längre.

4. Kolhydrater är inte farligt! Jag är av den bestämda uppfattningen att kolhydrater inte är av ondo. Jag äter både socker och mjöl utan skuldkänslor. Sedan finns det ju olika typer av kolhydrater och man behöver ju inte ta alla kolhydrater från godis och glass. Att äta en smörgås med ägg/ost/skinka och grönsaker kan bli en riktigt bra måltid medan en rostad formfranska med bara smör kanske inte mättar så mycket och gör att man blir hungrig fort. När det gäller bullar/kakor/glass/godis så är det också tillåtet. Det är mycket energi i, så man kan ju välja smart. Om du äter tillräckligt med mat som innehåller protein/fett/kolhydrater varje dag så minskar också suget efter dessa saker och det känns inte som en uppoffring att äta en halv bulle, endast ett par godisbitar eller en kula glass i stället för tre.

5. Du behöver inte förtjäna mat! Mat är inte en fiende och inte heller något du får "unna" dig. Det är livsnödvändigt.

6. Bli inte renlevnadsmanisk! Det är klart att det är bra att äta schyssta råvaror och att undvika halvfabrikat, men om det slinker ner någonting annat ibland så är det inte farligt. Det finns så många näringspoliser där ute som talar om vilken kanel du ska äta, att blodsockerhöjningar är skadligt och att du ska köpa dyra, rena råvaror. Stress är den största hälsoboven vi har, ta tag i den i stället för att stressa över kosten och ha dåligt samvete över att du råkar äta "fel".

7. Jobba på att tycka att du duger! Vi alla andra vet att du är bra och att du duger, varför tycker inte du att du gör det? Många har ett så stor självförakt att de tror att om de bara gör rätt val så blir det bättre. Det blir det inte. Du måste hitta kärleken till dig själv först, det finns ingen vi är så elak mot som mot oss själva!

Hur tänker du kring det här?


Kommentarer

Populära inlägg